Κείμενα

Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Χριστιάνα Μυγδάλη
Επιμέλεια: Μάνια Μεζίτη
Συντακτική ομάδα: Ειρήνη Μαργαρίτη, Φάνης Παπαγεωργίου
Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Παράρτημα Ελλάδας), 2019
174 σελ.
ISBN 978-618-84465-2-6
Διατίθεται δωρεάν

 

Σ’ έναν κόσμο που αποθεώνει το μοναδικό και το μόνο, η συνύπαρξη πενήντα ποιητών σε μια ανθολογία θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική πράξη. Μια — ακόμη — ανθολογία που επιχειρεί να χαρτογραφήσει την περιοχή του βιώματος ανθρώπων που ζουν και γράφουν ποίηση σε κρίσιμη εποχή. Ανθολογία δίγλωσση, που προσπαθεί να περιγράψει το βίωμα με τη δύναμη των λεκτικών ταξιδιών αποτυπώνοντας αισθητικές, υφολογικές και θεματικές τάσεις —εφόσον αυτές υπάρχουν, αναζητώντας την κοινότητα στον λόγο, εφόσον υπάρχει κι αυτή.

  του Σίμου Ανδρονίδη

«…και φρενιασμένο τρέχοντας Να φτερουγάει το αίμα του Πάνω
στις πέτρες. Ήμουν μικρός δεν ήξερα Χωρίς τον ήχο πως
ακούγεται οιμωγή Χωρίς την όραση Πως καταργείται ακέραιο Το
σκοτάδι. Πως κικιρίκου Εφιάλτης σε ξυπνάει μιαν αυγή Χωρίς κεφάλι»

Ακέφαλο, από τη συλλογή Πολύτιμη Λήθη (Καστανιώτης, 2003) του Αντώνη Φωστιέρη 

 

Η ποιητική συλλογή του Αντώνη Φωστιέρη, με τον χαρακτηριστικό τίτλο Πολύτιμη Λήθη, προσδιορίζει και παλινδρομεί συνάμα στις αντινομίες που συνθέτουν τους όρους της ύπαρξης, εγγράφοντας παράλληλα στο ποιητικό κειμενικό 'σώμα' εκείνες τις λέξεις που σημαίνουν σωματικούς βιό-κοσμους, που 'εγγίζουν' τις εκφάνσεις και την δεσπόζουσα της παραδοχής, τις συναρμογές μίας μνήμης που συν-διαλέγεται, στην ευρύτητα της έκθεσης, με την δυνατότητα της λήθης η οποία καθίσταται όσο 'πολύτιμη' πρέπει για να διαπερασθεί από ομολογίες μίας νέας και ριζικής εκκίνησης.

Το poets.gr και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σας ευχαριστεί όλους για τη συμμετοχή και τη στήριξη.

Έχουμε λάβει περί τις 300 συμμετοχές, ανάμεσα σ’ αυτές και δύο από παιδιά 17 χρονών.

Τέλη Οκτωβρίου θα ενημερώσουμε με μέιλ τους ποιητές των οποίων τα ποιήματα έχουμε επιλέξει.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας https://rosalux.gr/  σε συνεργασία με την ιστοσελίδα poets.gr http://poets.gr/el/  πρόκειται να εκδώσει δίγλωσση ποιητική ανθολογία (ελληνικά - αγγλικά) σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία θα περιλαμβάνει πενήντα αδημοσίευτα ποιήματα γραμμένα από είκοσι πέντε ποιήτριες και εικοσιπέντε ποιητές έως σαράντα πέντε ετών. Ποιήματα με θεματική που θα στρέφεται, υπό μία ευρύτερη έννοια, γύρω από το βίωμα. Σκέψεις, συναισθήματα, αντιλήψεις, παραστάσεις που απορρέουν από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.

  της Μάνιας Μεζίτη (από την εκδήλωση "Ποιήματα και μήλα" τον Φεβρουάριο του 2017 στο βιβλιοπωλείο "Επί λέξει")

Στα ποιήματα που ακολουθούν θα συναντήσουμε πολλές φορές το μήλο να μιμείται το γυναικείο σώμα, να συμβολίζει τον πόθο, την επιθυμία, τον πειρασμό. Να παραπέμπει στο προπατορικό αμάρτημα, όπως και στον κήπο των εσπερίδων. Θα το δούμε ακόμη ν' απλώνεται μπροστά μας με τη μορφή του μέλλοντος ή του παρελθόντος, να ανασυνθέτει τον χρόνο. Κάπου θα μας μιλήσει σαν παιδική ανάμνηση, αλλού σαν ώριμο ενήλικο μήλο. Σε κάποια ποιήματα δεν θα συμβολίζει τίποτα, θα είναι απλώς το μήλο της κυριολεξίας. Αλλά θα το βρούμε και σαν μήλο της ανατομίας που επικάθεται στο λαιμό πατέρα και γιου εμποδίζοντας τη συνομιλία τους. Ή σαν ανταλλακτικό αγαθό που εξαγοράζει την ευτυχία. Αλλού, θα είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Μαγκρίτ, ένα περιττό μήλο στο κεφάλι. Ή απλώς θα συμβολίζει τον επιθυμητό στόχο. Θα βρούμε ακόμη το μισοδαγκωμένο μήλο σαν αυτόν που φεύγει πρόωρα, καθώς και το μήλο της σιωπής στο γιορτινό οικογενειακό τραπέζι. Αλλού θα συναντήσουμε άγουρα μήλα σαν λόγια που πικραίνουν και ξινόμηλα - αναποδιές. Επίσης, θα δούμε το μήλο ως πενιχρή αμοιβή του ποιητή, καθώς και την ομορφιά της μηλιάς να είναι αξιότερη της μάθησης. Αλλά θα βρούμε και το περίφημο μήλο του Νεύτωνα στον Νόμο της Παγκόσμιας Έλξης μαζί με τα σκόρπια μήλα της μοναξιάς και το ψύχραιμο μήλο της νύχτας. Το μήλο ως ζητούμενο τη δικής μας φωνής στη δημιουργία, αλλά και ως δημιούργημά μας.

Με την ευγενική υποστήριξη:
ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

©2015-2024 poets.gr |

Επιμέλεια: Μάνια Μεζίτη

poets.gr

Χρονολογικά

Αλφαβητικά